haven  
Beleggen op basis van fundamentele analyse  
 
 

Waarde Praktijk (2)

Aandelen selecteren
Voor het selecteren van aandelen vindt u een aantal gereedschappen in het aandelenlaboratorium. Voor Nederlandse aandelen is er helaas geen gemakkelijke zeef om de aandelen met een goede K/W te selecteren. Het beste is om daar de aandelen langs te lopen. Met eenmaal klikken vanuit het marktoverzicht (zoals AEX of AMX) kunt u al de K/W zien. Daarop kan dus al snel worden geschift. Voor selecteren op de Koers/Boekwaarde moet verder worden gegaan. Dit is met name voor vastgoedaandelen relevant.

Voor Amerikaanse aandelen is wel een selectie mechanisme aanwezig (een zgn. screener). Daar kunt u selecteren op K/W, zowel actueel als geschat en op Koers/Boekwaarde. Let wel: de Amerikaanse beurzen tellen aanzienlijk meer aandelen dan de Nederlandse. Amerika heeft ongeveer de helft van alle beursgenoteerde aandelen. Dus ook na selectie blijft er nog een zeer groot aantal over. Verdere schifting is dus zinvol. U kunt bijvoorbeeld de grotere bedrijven afscheiden (dat is in eerste instantie, bij onbekendheid met de Amerikaanse markt, wellicht verstandig) d.m.v. een minimum op Markt capitalisatie. Ook zijn er afgeleide gegevens, zoals Balance Sheet - Current Ratio en Balance Sheet Total Debt/Equity (zoals behandeld in de theorie ter voorkoming van schuldproblemen), waarop u kunt selecteren. Daarmee wordt de lijst van verder te onderzoeken aandelen wat korter en dus beter te behappen.

Verder zult u handmatig te werk moeten gaan. Voor de Nederlandse aandelen vindt u de winst per aandeel over de afgelopen 5 jaar. Hiermee kunt u aandelen eruit schiften, die geen bevredigende winstontwikkeling (dalend of onvoorspelbaar) laten zien.

De laatste stap is om alle bijzondere situaties mee te nemen:

  • Stel vast of de winst bestaat uit winst uit normale bedrijfsvoering, of uit eenmalige baten (en eventueel lasten). Stel eventueel de winst bij tot alleen de winst uit normale bedrijfsvoering en herbereken de K/W.
  • Stel vast of het een cyclisch aandeel betreft. Probeer in dat geval een schatting te maken voor een gemiddelde winst en baseer daar de K/W op.
  • Volg het bedrijfsnieuws van de laatste periode. Voor alle aandelen wereldwijd vind u bedrijfsnieuws. Bij Aandelen NL vind u bedrijfsnieuws voor Nederlandse aandelen.

 


aandelenlaboratorium

AANDELEN- LABORATORIUM