haven  
Beleggen op basis van fundamentele analyse  
 
 

Waarde Theorie (5)

En wat gaat de beurs doen?
Het is u waarschijnlijk opgevallen, dat we tot hier niet hebben gesproken over de ontwikkelingen op de beurs. Op zichzelf zijn die ontwikkelingen voor de waardebelegger ook niet heel erg interessant. Het enige belang is, dat bij een hoge beurs het aantal aandelen, dat nog interessant is voor een waardebelegger kleiner is dan bij een lage beurs. Het kan zelfs zo zijn dat de beurs zo hoog is opgelopen dat er geen enkel kwalitatief goed en goedkoop aandeel meer te vinde is. In dat geval moet u als waardebelegger gewoon niets kopen. Het kan niet anders of er zit dan een beurscorrectie aan te komen (of in het ergste geval een krach). Een krach is het walhalla voor de echte waarde belegger: de koopjes liggen voor het oprapen! Op dat moment zal iedereen u overigens vertellen dat u gek bent als u aandelen koopt.

De grote groepen beursvolgers zullen kijken of een aandeel aan het stijgen is en proberen een deel van die stijging mee te pakken. Een waarde belegger heeft geen enkel bezwaar tegen een aandeel dat gedaald is! Lekker goedkoop. En als een aandeel is gestegen, laat de waardebelegger dat dan links liggen? Dat hangt erva af. Het aandeel kan stijgen puur op beurssentiment, terwijl er bedrijfsmatig niets vernadert. Als het aandeel eerst een K/W verhouding had van 10 en 6 maanden later een K/W van 15, dan is het 50% in waarde gestegen, zonder reden. In dat geval is het niet koopwaardig voor een waardebelegger. Maar als in dezelfde tijd dat het aandeel 50% in waarde is gestegen de bedrijfswinst is verdubbeld, dan is de K/W gezakt naar 7,5. Dan is het aandeel voor de waardebelegger juist interessanter geworden, met de kanttekening dat het niet om een eenmalige extra winst moet gaan, maar om een structurele operationele winst uit normale bedrijfsvoering.

Zoals u ziet is het enige belang van de koersen op de beurs het berekenen van de K/W en K/Boekwinst verhouding. Korte termijn bewegingen van de beurs zijn niet voorspelbaar en voor de waardebelegger irrelevant. De aandelenmarkt kan voor langere tijd afwijken van de onderliggende werkelijke economie. Maar vroeg of laat moeten beide toch weer bij elkaar komen. Op de lange termijn krijgt de waardebelegger gelijk.